Kindermusthaves

Eerlijk zullen we alles delen…of toch niet? - Kindermusthaves

Eerlijk zullen we alles delen…of toch niet? - Kindermusthaves
25 juli Ik ben Lieke, 29 jaar, getrouwd met Les en woonachtig in Den Haag met ons dochtertje Julie (2 jaar). Naast het zijn van een enorm trotse mama, ben ik oprichtster van Kindermusthaves (mijn grote passie waar ik heeeeel graag heel veel uren in steek).

Kinderen onder elkaar, het gaat of heel goed of er is soms gewoon geen klik. Dat kan, geen probleem. Ik heb ook niet met elke moeder een klik. Het delen van speelgoed is zo’n dingetje waar kids elkaar voor in de haren kunnen vliegen. ‘IS VAN MIJ!’, hoor je dan ook regelmatig als je bijvoorbeeld een rondje maakt op het strand of als jouw kindje een speeldate heeft met andere kiddo’s. 
 
Met een dochter van ruim 2 jaar die steeds beter leert praten, met wie ik veel plekken op zoek waar andere kindjes zijn en die steeds beter een besef krijgt wat van ‘haar’ is, kom ik ook vaak genoeg in situaties terecht dat ze haar spulletjes niet wil delen. Dus hoor ik mezelf regelmatig zeggen: ‘kom op Juul, dat kindje mag er ook best even mee spelen’ of ‘samen spelen, Julie’. Want tja, kinderen moeten leren delen en ik wil natuurlijk dat mijn kind zich heel sociaal ontwikkelt. Maar….slaan we daar soms niet een beetje in door? 
 
Zo had ik vorige week een klein (eenpersoons) zwembadje gekocht voor op het strand, goed voor de verkoeling en zodat Julie lekker bij mij in de buurt zou blijven spelen. Binnen no-time kwam daar een schattig meisje op af die ook niks liever wilde dan in het badje gaan zitten. Echter, dit zag mijn dochter totaal niet zitten! Dus ontstond er een situatie dat Juul “nee, is van mij” bleef roepen, dat het andere kindje bleef proberen erbij te gaan zitten en dat ik mezelf hoorde herhalen ‘ah kom op Juul, laat dat meisje er ook even bij zitten’. Wat ten eerste amper paste en wat ten tweede ook geen enkel resultaat opleverde. De vader van het meisje die zijn dochtertje probeerde te stoppen, kreeg overigens ook nul op het rekest. 
 
Later zat ik dit eens te overdenken en begreep ik Juul haar reactie best wel. Het badje was net nieuw, ze had er zelf nog geen 5 minuten ingezeten en dan wordt er gelijk verzocht om plaats te maken voor een meisje dat ze niet eens kent. Net als dat ik haar laatst vroeg een rozijntje uit te delen aan een jongetje in de speeltuin met wie ze op dat moment gezellig aan het spelen was, dat leverde een soortgelijke situatie op. Daarnaast krijg ik dan ook nog eens de drang om me te verontschuldigen.  
 
Tuurlijk, leren spelen en delen is belangrijk en ik zal daar ook zeker op blijven hameren, maar ik ga het ook wat meer laten gaan. Want zeg nou zelf, als jij net een nieuw jurkje hebt, leen je hem toch ook niet direct uit aan je zus of vriendin en als je op een verjaardag een taartje zit te eten vraag je toch ook niet aan je buurvrouw of ze een hapje wil?