Kindermusthaves

Hebben kinderen een multivitamine nodig?

Hebben kinderen een multivitamine nodig?
05 juli Alle ouders willen het beste voor hun kind. Logisch daarom dat sommige ouders zich zorgen maken over de voedingsinname van hun kinderen. De vraag of kinderen multivitaminen nodig hebben, komt vaak naar voren.

De algemene consensus onder voedingsdeskundigen en kinderartsen is dat kinderen geen multivitaminen nodig hebben als ze een uitgebalanceerd dieet volgen.

Waarom is dat? Simpel: voedingsstoffen uit voedsel zijn namelijk beter opneembaar en bieden een breder scala aan gezondheidsvoordelen. Laten we eens dieper ingaan op deze consensus en waarom multivitaminen desondanks soms een nuttige aanvulling kunnen zijn.


Vitamines haal je bij voorkeur uit voeding

De belangrijkste reden waarom kinderen hun vitamines uit voeding zouden moeten halen, is dat natuurlijke bronnen een complex geheel van voedingsstoffen bevatten die samenwerken om de gezondheid te bevorderen.

Voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, volle granen, zuivelproducten en eiwitten bieden niet alleen vitamines en mineralen, maar ook vezels, antioxidanten en andere bioactieve stoffen die niet in supplementen zitten. Deze synergie zorgt voor een optimale opname en benutting van voedingsstoffen door het lichaam.

Bijvoorbeeld, vitamine C in een sinaasappel komt met vezels en andere antioxidanten die helpen bij de opname en het gebruik van deze vitamine. Dit soort voedingssynergie is moeilijk te repliceren in een supplement. Bovendien leren kinderen door gevarieerd te eten goede eetgewoonten aan, wat hen op de lange termijn helpt om een gezonde levensstijl te behouden.


Nadelen van overmatig vitamine pillen slikken

Een ander belangrijk punt is dat te veel vitamine pillen innemen schadelijk kan zijn. Sommige vitamines, zoals vitamine A, D, E en K, zijn in vet oplosbaar en kunnen zich ophopen in het lichaam, wat kan leiden tot toxiciteit. Dit risico is vooral hoog bij kinderen, omdat hun lichamen kleiner zijn en gevoeliger voor overdosering.

Daarnaast kunnen multivitaminen een vals gevoel van veiligheid geven. Ouders kunnen denken dat hun kinderen gezond zijn, zelfs als hun dieet onevenwichtig is. Dit kan leiden tot een verminderde aandacht voor het aanleren van goede voedingsgewoonten.

Wanneer zijn multivitaminen handig voor kinderen?

Ondanks de voorkeur voor voeding als bron van vitamines, kunnen multivitaminen in sommige gevallen een handige aanvulling kunnen zijn. Hieronder zetten we enkele scenario’s op een rij waarin je een kindervitamine in overweging kunt nemen.

Extra vitaminen voor selectieve eters

Sommige kinderen zijn extreem kieskeurig en eten slechts een beperkt aantal voedingsmiddelen. Dit kan resulteren in tekorten aan essentiële vitamines en mineralen. In zulke gevallen kan een multivitamine voor kinderen helpen om de voedingsgaten te dichten en ervoor te zorgen dat het kind de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Vitamines in een vegetarisch of veganistisch dieet

Kinderen die een strikt vegetarisch of veganistisch dieet volgen, lopen het risico op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitamine B12, ijzer, calcium en zink. Multivitaminen kunnen helpen om deze tekorten aan te vullen en ervoor te zorgen dat ze een evenwichtige voedingsinname hebben.

Beperkte toegang tot gezonde voeding

Gelukkig komt dit in Nederland amper voor, maar in sommige huishoudens is er beperkte toegang tot verse en gezonde voedingsmiddelen vanwege economische of geografische redenen. Voor deze kinderen kunnen multivitaminen een manier zijn om ervoor te zorgen dat ze toch de nodige voedingsstoffen binnenkrijgen.

Een multivitamine kind als gemak

Voor veel ouders lijkt een multivitamine kind kopen een makkelijke manier om hun kroost de benodigde vitamines en mineralen te geven. Het kan een geruststellende gedachte zijn op een soms stressvolle en hectische dagelijkse routine. Maar is dat terecht?

Wel, het blijft belangrijk te benadrukken dat supplementen nooit een vervanging mogen zijn voor gezonde eetgewoonten.

Het is altijd het beste om met een kinderarts of voedingsdeskundige te overleggen voordat je met supplementen begint. Zij kunnen je helpen bepalen of je kind baat zou hebben bij een multivitamine en welke specifieke supplementen het meest geschikt zijn.

Conclusie

Hoewel de algemene consensus is dat kinderen geen multivitaminen nodig hebben als ze een gezond en gevarieerd dieet volgen, kunnen er omstandigheden zijn waarin een multivitamine voor kinderen een aanvulling kan zijn. Het belangrijkste blijft echter om te streven naar een dieet dat rijk is aan natuurlijke, volwaardige voedingsmiddelen, dat vindt het Voedingscentrum namelijk ook.