Kindermusthaves

De ontwikkeling van je kind stimuleren doe je zo

De ontwikkeling van je kind stimuleren doe je zo
11 juli Vanaf de geboorte is een kindje al bezig met het ontwikkelen. Dit begint direct na de bevalling, waarbij het kind waarneemt wat er om zich heen gebeurt. Tijdens de eerste maanden, maar ook door de jaren heen, blijft je kind zich ontwikkelen. Er zijn verschillende ontwikkelingsgebieden bij een kind die door de jaren heen steeds verder ontwikkeld worden. Dit zijn de cognitieve ontwikkeling, de creatieve ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling en motorische ontwikkeling.

Dit is iets wat een kindje automatisch al ontwikkeld, maar ook kan dit gestimuleerd worden. Door het stimuleren hiervan zal je kind zich beter en sneller ontwikkelen. Hierbij vormen zij een geheel eigen persoonlijkheid en worden ze echt een eigen mensje. Als ouder zijnde is dit natuurlijk ontzettend leuk om te zien.

De ontwikkeling van spraak en taal op jonge leeftijd

Kinderen beginnen met brabbelen voordat ze echt kunnen  praten. Hierbij proberen ze woorden te vormen maar deze komen er nog niet geheel uit. Wanneer zij één tot anderhalf jaar oud zijn beginnen de kinderen vaak met het vormen van de eerste woorden. Dit zijn vaak woorden die gemakkelijk te vormen zijn en die de kinderen vaker hebben gehoord. Dit is dan ook waarom het eerste woorden vaak ‘mama’ of ‘papa’ is. Omdat de ouders deze woorden vaak blijven herhalen.

Het stimuleren van de spraak en taal van kinderen kun je dus doen door veel tegen je kind te praten. Al vanaf een hele jonge leeftijd. Doordat zij nog niet kunnen communiceren, kijken ze vaak om zich heen. Wanneer ze dit doen, observeren zij wat er om hen heen gebeurt.

Daarnaast is het aanzetten van een kinderserie ook een goede manier om de spraak van een kind te stimuleren. Wel moet je hierbij rekening houden met het soort programma dat je aanzet voor je kind. Het taalgebruik moet natuurlijk wel relevant zijn voor jouw zoon of dochter. Op die manier is de kans groot dat ze de taal zullen oppikken. Wanneer de kinderen nog jong zijn zullen zij nog geen betekenis aan de woorden kunnen koppelen. Maar dit zal snel gaan naarmate ze ouder worden.

De cognitieve ontwikkeling door de jaren heen

De cognitieve ontwikkeling is de ontwikkeling van het denken en het waarnemen. Zoals hiervoor al kort werd benoemd, beginnen kinderen hier al ontzettend jong mee, eigenlijk vanaf de geboorte. Deze ontwikkeling is in vier fasen in te delen en is verdeeld over de eerste 12 jaar van hun leven. Wanneer de kinderen 0-2 jaar oud zijn, gaat het kind vooral af op de zintuiglijke indrukken. Bij de leeftijd van 2-7 jaar speelt imitatie een grote rol. Kinderen doen de mensen in hun omgeving na en kopiëren hun gedrag.

Wanneer zij 7-12 jaar oud zijn begint het kind de logische verbanden te zien. Wel hebben ze nog altijd behoefte aan concreet materiaal. Na het 12e jaar kunnen de kinderen vaak zelf abstract redeneren. Door de jaren heen ontwikkelt een kind zich dus op verschillende niveaus. Hoe ouder ze dus worden, hoe meer zij zich ontwikkelen, wat natuurlijk ook logisch is.

Deze cognitieve ontwikkeling van je kind kun je gemakkelijk stimuleren. Dit doe je door samen met je kind dingen te gaan doen. Denk hierbij aan denk spelletjes en puzzelen. Bij Speedcube hebben ze verschillende spellen waarbij je je hersenen moet laten kraken, maar ook bieden zij dit aan voor kinderen. Zo kun je ervoor kiezen dit samen met je kind te doen,
maar ook kun je ze dit alleen laten doen. 

Om ervoor te zorgen dat kinderen zich steeds beter en verder ontwikkelen, zou je ze steedsmoeilijkere puzzels kunnen aanbieden. Wel moet je rekening houden met het niveau van het kind.

De motorische ontwikkeling van jouw kind

De motorische ontwikkeling is het ontwikkelen van de handelingen. Dit is onder te verdelen in twee soorten, namelijk de grove en de fijne motoriek. De grove motoriek is het bewegen en coördineren van het complete lichaam. Dit zorgt ervoor dat de kinderen kunnen lopen en voortbewegen, maar dus ook kunnen spelen en bijvoorbeeld huppelen. De fijne motoriek
gaat vooral om de handen. Dit omvat voornamelijk schrijven, eten en kleuren.

Een goede motoriek is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Het zorgt er namelijk voor dat zij zich zelfstandig kunnen voortbewegen en dingen kunnen oppakken en doen. Dit kan gestimuleerd worden door te spelen.

Wanneer kinderen jong zijn spelen ze vanuit zichzelf ontzettend veel. Dit vinden zij leuk om te doen, maar het heeft verschillende voordelen voor hen, want het verbetert de motoriek dus. Zelf kun je als ouder ook de motoriek van je kind stimuleren door samen te gaan kleuren, buiten te spelen en spelletjes te spelen.

De ontwikkeling van een kind gaat vaak vanzelf, wel kun je dit op verschillende manieren beïnvloeden door er ook actief mee bezig te zijn.