Wist je dat maar liefst 72.000 kinderen in Nederland zonder ontbijt naar school gaan? Onvoorstelbaar, toch? Zelf vind ik het enorm belangrijk dat mijn dochters Julie en Loulou de dag starten met een goed gevulde maag. Of het nu gaat om een volkoren boterham of een schaaltje yoghurt, een gezond ontbijt vormt de basis voor een dag vol energie en concentratie.
Zelf gebruik ik al jaren de plantaardige producten van Alpro. De Barista Oat maakt mijn cappuccino’s heerlijk romig, en voor mijn yoghurt is de Mild & Creamy Naturel met Kokos een vaste favoriet. En ook de meiden zijn fan! Daarom vind ik het extra leuk dat Alpro zich als partner heeft aangesloten bij het Nationaal Schoolontbijt. Elk kind verdient tenslotte een voedzaam ontbijt voordat de schoolbel gaat.
Op Kindermusthaves delen we vandaag twee heerlijke, voedzame én kidsproof ontbijtjes die makkelijk te maken zijn. Perfect voor de ochtenden én gegarandeerd een succes bij het hele gezin!
Recept 1: Bananen-Havermoutpannenkoeken (bereidingstijd: 30 minuten)
Bij ons thuis zijn deze pannenkoeken een grote hit, zelfs voor papa en mama! Extra handig: je kunt ze van tevoren maken en invriezen, zodat het ontbijt de volgende ochtend binnen no-time klaar staat. Met de gezonde toppings kun je eindeloos variëren.
Ingrediënten (voor 12 pannenkoeken):
250 g havermeel
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
3 middelgrote bananen
350 ml Alpro Sojadrink Original
1 tl vanille-extract
Toppings (naar keuze):
Vers fruit
Notenpasta
Alpro Mild & Creamy no sugars
Bereiding:
1. Meng in een grote kom het havermeel, bakpoeder en kaneel.
2. Prak de bananen en meng ze met de Alpro Sojadrink en vanille-extract.
3.Voeg het bananen mengsel toe aan het havermeel en mix tot een dik beslag.
4. Verhit een beetje plantaardige olie in een pan op middelhoog vuur en schep het beslag in porties in de pan. Maak 2-3 kleine pannenkoekjes per keer.
5. Bak de pannenkoeken 2 minuten aan elke kant. Herhaal dit tot al het beslag op is.
6. Serveer direct met je favoriete toppings of bewaar ze in de vriezer voor later.
Recept 2: Brownie-Havermouttaartje (bereidingstijd: 30 minuten)
Een echte lekkere traktatie die stiekem ook heel voedzaam is! Soms maak ik dit taartje al de avond ervoor klaar, zodat het ‘s ochtends alleen nog in de oven hoeft. Ideaal voor een goed vullend ontbijt dat de kids blij maakt.
Ingrediënten:
Plantaardige olie of margarine (om in te vetten)
50 g havermout
1 el cacaopoeder
0,5 tl bakpoeder
0,5 el gebroken lijnzaad
100 ml Alpro Sojadrink
20 g 100% notenpasta + extra ter garnering
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ovenbestendig schaaltje in.
2. Maal de havermout fijn tot meel en meng met cacaopoeder, bakpoeder, lijnzaad en Alpro Sojadrink.
3. Doe het beslag in het ovenschaaltje en druk de notenpasta erin. Sprenkel eventueel extra notenpasta over de bovenkant.
4. Bak 20 minuten en laat even afkoelen.
Geniet ervan! Maak er eventueel nog een frisse fruitsalade bij voor een extra vitamineboost.
Extra Tip: Ontmoet de Ontbijtbus!
Van 11 tot en met 15 november vindt de 22e editie van het Nationaal Schoolontbijt plaats en dit is een samenwerking tussen Alpro en de NSO. Er rijdt een interactieve Ontbijtbus door het land en in 10 verschillende steden stopt deze gezellige schoolbus bij scholen; om kinderen op een speelse manier te leren over het belang van een gezond ontbijt. Met allerlei leuke activiteiten ontdekken kinderen in de bus waarom een voedzame start van de dag zo belangrijk is. Een super initiatief waar wij afgelopen vrijdag ook mochten kijken. Spelenderwijs leerde Loulou van alles over gezond eten. Ze mocht draaien aan het rad, dat vol stond met leuke vragen. Ze mocht haar eigen bordje samenstellen met haar favoriete producten van de schijf van 5 en er was een leuke quiz. Kortom, kids gaan hier zeker veel plezier krijgen en veel leren over gezond ontbijten.