Kindermusthaves

Kindje op komst... Denk aan je verzekering!

Kindje op komst... Denk aan je verzekering!
08 maart Een kleintje op komst is een prachtige ervaring. Maar helaas is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er moet namelijk een hoop geregeld worden! Denk aan het inrichten van de kinderkamer, het aanschaffen van kleertjes, en het bedenken van een naam. Maar niet alleen nieuwe zaken moeten geregeld worden - neem ook eens je bestaande verzekeringen onder de loep. 

Je moet je kindje natuurlijk snel aangeven bij het gemeentehuis. Dit zorgt ervoor dat deze in het basisregister voor personen (BRP) wordt opgenomen. Dit moet binnen drie dagen na de bevalling. Het verlengde daarvan is de zorgverzekering. Hier heb je wat langer de tijd voor, namelijk vier maanden. Doe je er langer over? Dan komen alle zorgkosten in de periode dat je kindje nog niet aangemeld was, voor je eigen rekening.



Grote verandering betekent aanpassing
Je zorgverzekering ligt redelijk voor de hand, maar het is verstandig deze lijn door te trekken. Geef de geboorte van je kindje ook door aan je aansprakelijkheid- en reisverzekering. Deze verzekeringen nemen je hele gezin op in de dekking, maar alleen als ze op de hoogte zijn van alle gezinsleden. 

Maar de grootste verandering komt om de hoek kijken bij de woonverzekering. Ook hiervoor geldt: de verzekeraar moet op de hoogte zijn van alle gezinsleden. Maar een kindje neemt een heleboel spullen mee, bijna letterlijk. Denk aan wiegen, speeltjes, een badje, en een stapel aan kleding. Misschien heb je zelfs een deel van je huis moeten verbouwen om een kinderkamer te kunnen realiseren. Dit kan allemaal invloed hebben op je woonverzekering. 

Verbouwingen moet je doorgeven bij je opstalverzekering, want als er dan iets fout gaat, kun je er op rekenen dat je huis weer op dezelfde manier wordt opgebouwd. En alle nieuwe spullen die je hebt? Je inboedelverzekering moet op de hoogte zijn, anders is er een kans dat je niets vergoed krijgt. 

Bij een grote verandering kan het zijn dat je een nieuwe inboedelwaardemeter moet invullen. Of, in het geval van een verbouwing, een herbouwwaardemeter. Heb je dit nog nooit gedaan? Dat kan zijn, bij de meeste verzekeraars gebeurt dit automatisch op het moment dat je de verzekering aanvraagt. Geef bij je verzekering aan dat er een grote verandering plaatsvindt, dan kan die je verder helpen met het invullen van de waardemeters. 



Blijf niet per definitie zitten
Het doorgeven van een verandering is een kleine moeite. Je krijgt een nieuw polisblad, misschien een nieuwe premie, het is zo gepiept. Echter, met een beetje meer moeite kun je al een hoop geld besparen. Door - bijvoorbeeld - inboedelverzekeringen te vergelijken, ontdek je misschien wel een andere verzekeraar die voordeliger voor je is, of betere voorwaarden heeft. Het vergelijken is snel en gemakkelijk, en kost in het ergste geval alleen maar een beetje tijd. Want zeg nou zelf: een kindje is toch al duur genoeg?