Kindermusthaves

Leuke gerechtjes voor de kids!

Leuke gerechtjes voor de kids!
23 juli Het is vakantie tijd en dan is de kans groot dat er regelmatig vriendjes of vriendinnetjes komen logeren en mee eten. Dan is het leuk om wat grappige gerechtjes op tafel te zetten, die vast en zeker bij de kids in de smaak vallen! Met onderstaande recepten verover je de harten van de kinderen en ze zijn ook nog eens gemakkelijk klaar te maken. Uiteraard met een lekker toetje als afsluiting. Eet smakelijk!

Mini hamburgers



Ingrediënten
8 mini broodjes (met sesamzaadjes)
250 gr rundergehakt
1 eetlepel paneermeel
1 theelepel mosterd
1 eetlepel ketchup
1/2 theelepel gehaktkruiden
Klontje boter
Handje rucola of veld sla
4 cherrytomaatjes
2 plakjes cheddarkaas
 
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het gehakt samen met de mosterd, ketchup, paneermeel en gehaktkruiden door elkaar. Draai er 8 kleine bolletjes van die je platdrukt ter grootte van de minibroodjes. Verhit de boter in de pan en bak de hamburgertjes in 2 minuten bruin. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. Leg ze daarna op een bakplaat. Snijd beide plakken cheddarkaas in 4 stukken en leg op de hamburgertjes. Zet ze 5 minuten in de oven totdat de kaas mooi gesmolten is. Snijd ondertussen de broodjes door midden en beleg de onderzijde met wat sla. Leg op ieder broodje een mini hamburgertjes met kaas. Snijd de tomaatjes in plakjes en verdeel over de hamburgertjes. Dek af met de bovenzijde van de broodjes en steek er een tapasprikker is. Serveer eventueel met wat mayonaise of ketchup.

Poffertjes spiesjes



Ingrediënten
24 poffertjes (kant en klaar of zelf gemaakt)
1 Appel
Aardbeien
Poedersuiker
 
Materialen
8 lange satéprikkers
 
Bereiding
Was het fruit en snijd de appel in stukjes. Als je kant en klare poffertjes gebruikt verwarm je deze zoals beschreven op de verpakking. Laat ze een beetje afkoelen en prik dan telkens een poffertje en een stukje fruit aan de prikker. Als ze allemaal klaar zijn bestrooi je ze met een beetje poedersuiker. Deze spiesjes zijn ook heerlijk met stukjes banaan, mango of kiwi bijvoorbeeld.

Courgette frieten



Ingrediënten 
1 courgette
120 gr panko (paneermeel)
50 gr parmezaanse kaas
2 eieren
peper en zout
50 gr bloem
 
Saus
1 klein blikje tomatenpuree
1 teentje knoflook
snuf cayennepeper
2 eetlepels zoete chilisaus
1 theelepel suiker
scheutje water
½ eetlepel olie
 
Materialen
Bakplaat met bakpapier
 
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Bekleed een bakblik met een stuk bakpapier. Was de courgette en snijd hem doormidden en daarna in sticks van ongeveer 1 cm dik. Doe de bloem in een diep bord. Klop de eieren met een snufje peper en zout los in een tweede bord.

Mexicaanse quesadillas



Ingrediënten
4 tortilla wraps
1 paprika
1 avocado
1 klein blikje mais
100 gr geraspte kaas
½ theelepel komijn
½ theelepel paprikapoeder pikant (of een snuf cayennepoeder)
Snuf zwarte peper
125 ml zure room
 
Bereiding
Snijd de avocado doormidden en draai de helften los van elkaar. Verwijder de pit en de schil. Prak het vruchtvlees van de avocado fijn met een vork. Snijd de paprika in kleine blokjes en meng met de uitgelekte maïs in een kom.

Voeg de komijn, paprikapoeder en een snufje peper toe en roer het mengsel door elkaar. Bestrijk een helft van de wrap met de avocado en schep wat van het paprika-mais mengsel er op. Verdeel de kaas er over en klap de wrap dicht.

Verhit een klein beetje boter of olie in een koekenpan en bak de wrap aan beide kanten licht bruin en zorg er voor dat de kaas goed gesmolten is. Snijd de wrap in punten. Serveer met een schep zure room. Als hoofdgerecht zou ik 2 wraps per persoon aanhouden, als lunch 1 per persoon. 

Mini pizza gezichtjes



Ingrediënten
8 pitabroodjes
50 gr geraspte kaas
200 ml pasta of pizza saus
 
Suggesties om mee te versieren
Paprika
Champignons
Ham reepjes
Maïs uit blik
Courgette
Tomaatjes
 
Materialen
Bakplaat
 
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Besmeer de bovenzijde van pitabroodjes met tomatensaus en bestrooi met geraspte kaas. Was de groenten en snijd in stukjes en reepjes. Maak met het beleg leuke gezichtjes of figuurtjes op de pizza. Leg de mini pizza’s op een bakplaat en bak ze 15 minuten af. Deze heerlijke mini pizza's zijn lekker tussendoor of voor kinderen als avondeten.

Pannenkoekenrolletjes uit de oven



Ingrediënten
3 eieren
400 ml karnemelk
175 gr bloem
Zout en peper
100 ml water
50 gr boter om in te bakken
2 uien, gesnipperd
600 gr verse spinazie
70 gr uitgebakken spekjes
ca. 200 gr roomkaas (bv Philadelphia naturel)
½ blokje groente bouillon
2 blikken gepelde tomaten a 400 gr
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
2 eelt olijfolie
1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
3 eelt geraspte kaas
2 eelt pijnboompitten
 
Materialen
Mixer
Ovenschaal
 
Bereiding
Mix de bloem, eieren, water, karnemelk en een snufje zout met de mixer tot een glad beslag. Laat dit beslag een half uurtje rusten. Verhit 1 eelt olie in een grote (wok)pan en fruit 1 ui en de knoflook aan. Voeg de spinazie in porties toe en laat slinken. Bak goed door zodat het meeste vocht is verdwenen. Voeg de spekjes toe en breng op smaak met wat peper. Bewaar het spinaziemengsel in een kom o.i.d. en verhit 1 eelt olie in de pan en fruit de andere ui aan. Voeg de tomaten met sap, bouillonblokje, Italiaanse kruiden en peper en zout toe en laat 15 minuten sudderen. Verwarm de oven op 200 graden. Bak ondertussen de pannenkoeken; Verhit voor elke pannenkoek een klontje boter in de pan en bak 4 a 5 pannenkoeken van het beslag. Bestrijk de pannenkoeken met roomkaas en verdeel de spinazie met spekjes er over. Rol de ze op en snijd schuin in 3 stukken. Doe de tomatensaus in een ovenschaal en leg de stukken pannenkoek in de saus. Verdeel de geraspte kaas en pijnboompitten er over en zet 20 minuten in de oven.

Patat in een puntzak



Verwarm de oven voor en bak de ovenfriet goudbruin. De patatzak maak je van een stuk gewoon papier en een stuk bakpapier. Ze moeten even groot zijn. Leg ze op elkaar, het bakpapier boven, en rol ze dan samen schuin op. De bedoeling is dat je zo de vorm van een patatzak krijgt. Plak de uiteinden vast met stukjes plakband. Kies wat sausjes erbij uit en smullen maar!

Mini Nutella pizza's met fruit



Ingrediënten
4 eetlepels Nutella chocolade pasta
1 banaan
2 eetlepels hazelnoten, grof gehakt
Stuk of 10 aardbeien
Poedersuiker om te bestrooien
 
Bodem
125 gr bloem
¼ zakje instant gist a 7 gr
snufje zout
40 ml melk
40 ml water
1 klein klontje boter + gesmolten boter om te bestrijken
 
Materialen
Deegroller
Bakplaat met bakpapier
Kwastje
 
Bereiding

Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar in een kom. Kneed met het je handen goed doorelkaar en daarna tot een deegbal, als het deeg nog wat droog is voeg je een beetje water toe en bij nat deeg wat extra bloem. Dek de kom af met een stuk plastic of een doek. Laat het deeg 45 min rijzen op kamertemperatuur (het liefst op een warme plek).
 
Verwarm de oven op 220 graden. Als het deeg gerezen is haal je het uit de kom en verdeel je het in 4 gelijke delen. Maak bolletjes van het deeg en rol deze uit op een werkvlak, bestrooid met een beetje bloem. Maak de bodem best dun, zo’n 3 mm.

Leg de 4 pizza bodems op een bakplaat met bakpapier en bestrijk de bovenzijde met een beetje gesmolten boter en prik er met een vork wat gaatjes in. Bak de bodems in ca. 10 - 12 minuten luchtjes bruin en krokant. Laat ze iets afkoelen en bestrijk ze daarna met nutella. Snijd het fruit in stukjes en verdeel samen met de noten over de chocolade pizza’s. Bestrooi met een beetje poedersuiker.

Bananen ijsjes



Ingrediënten
2 bananen
250 ml volle yoghurt
1 zakje vanillesuiker
1 eetlepel citroensap
 
Materialen

Blender of staafmixer
 
Bereiding
Pureer alle ingrediënten in een blender of met de staafmixer fijn. Schenk ze in ijslollievormpjes en zet ze minimaal 5 uur in de vriezer. 

Rood wit blauw spiesjes



Ingrediënten
1 peer
10 bramen
10 aardbeien
 
Materialen
10 kleine prikkertjes
 
Bereiding
Was het fruit en schil de peer. Snijd de peer in stukken zo groot als de aardbei en braam. Prik het fruit aan de spiesjes in de volgorde van de Nederlandse vlag.