Kindermusthaves

Tips voor het creëren van een sfeervolle speelhoek in de woonkamer

Tips voor het creëren van een sfeervolle speelhoek in de woonkamer
04 augustus Als je kind nog klein is, dan wil je graag dat deze lekker in de buurt kan zijn als hij speelt. Het is nog niet zo’n fijn idee dat een kleintje in zijn eigen kamer gaat spelen. Daarom is het prettig als je een speelhoekje in de woonkamer kunt creëren. Toch is dat niet altijd even eenvoudig. Je wilt ook voorkomen dat je woonkamer er straks meer als een speelgoedwinkel uitziet. Graag behoud je de sfeer van de ruimte en geef je je kind toch een fijn plekje om te spelen. Maar hoe zorg je ervoor dat deze dingen samen gaan? In dit artikel geven we enkele tips.

Creëer voldoende opbergruimte

Allereerst is het belangrijk om voldoende opbergruimte te creëren. Zo zorg je ervoor dat je kind na het spelen alles weer netjes op kan ruimen en dat het speelgoed meer uit het zicht ligt. Je kunt hierbij bijvoorbeeld een opbergbox gebruiken. Deze boxen zijn zeer eenvoudig in gebruik en kunnen vervolgens eenvoudig onder een tafel of in een kast worden geschoven. Je kunt de boxen ook standaard in een voorraadkast zetten en enkel tevoorschijn halen als je kind gaat spelen. Op die manier blijft de woonkamer gewoon de woonkamer.

Denk ook aan wat gezelligheid

Merk je dat je kind het lastig vindt om zelf te spelen? Dan is het slim om het speelhoekje echt aantrekkelijk te maken. Daarom mag er best wel wat extra sfeer worden gecreëerd. Dat hoeft veel te kosten. Denk bijvoorbeeld aan een warme plaid op de grond, zodat je kind heerlijk zacht en comfortabel kan zitten. Plaats een tipi tent met lekkere kussentjes en wat fijne sfeerverlichting. Op die manier oogt de speelhoek direct een stuk gezelliger en zal je kind hier meer toe worden aangetrokken.

Rommel maken mag

Een speelhoek is er om te spelen. Kies daarom voor een plek in de woonkamer waar het niet erg is als het een beetje rommelig wordt. Denk bijvoorbeeld aan een (nu nog) lege muur aan het einde van de kamer. Hier kom je zelf nauwelijks en er is voldoende ruimte voor je kind om lekker te spelen. Een kind moet ook gewoon kind kunnen zijn. Rommel maken mag. Zolang het op een later moment maar weer eenvoudig opgeruimd kan worden.

Houd er wel rekening mee dat de veiligheid wel op orde moet zijn. Als je je kind lekker laat gaan in het speelhoekje, wil je niet dat hij zich onnodig zal bezeren. Maak dit plekje daarom zo kindvriendelijk mogelijk. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken als je je kind even buiten het zicht laat spelen.

Zorg voor afwisseling

Door handige opbergboxen te gebruiken, kun je het speelgoed eenvoudig sorteren. Bijvoorbeeld de knutselspullen, auto’s, Playmobil en Lego allemaal bij elkaar in een aparte bak. Dit maakt het ook makkelijker om af te wisselen. Kinderen raken snel uitgekeken op hun speelgoed. Als je af en toe wat boxen op een andere plek zet en na enkele weken of maanden  omwisselt, zul je merken dat je kind zich plotseling weer veel beter kan vermaken.