Kindermusthaves

Tips voor het versieren van de kerstboom met kinderen

Tips voor het versieren van de kerstboom met kinderen
24 juni Hoe maak je van de kerstboom-traditie een leuke en veilige activiteit voor je kinderen? In dit artikel delen we praktische tips om samen met je kinderen een prachtig versierde kerstboom te creëren.

Begin met een plan

Het versieren van de kerstboom kan een chaos zijn, vooral met kinderen in huis. Daarom is het handig om van tevoren een plan te maken. Bedenk samen welke kleuren en thema's jullie willen gebruiken. Dit geeft niet alleen richting, maar maakt de kinderen ook enthousiast over wat komen gaat. Leg uit welke decoraties breekbaar zijn en welke veilig zijn voor kinderhanden. Zorg ervoor dat de kinderen weten wat hun taakjes zijn, zoals het uitpakken van versieringen of het ophangen
van slingers.

Kindvriendelijke decoraties

Bij het versieren met kinderen is het belangrijk om te kiezen voor kindvriendelijke decoraties. Denk aan onbreekbare kerstballen, stoffen ornamenten en houten figuren. Deze zijn niet alleen veilig, maar ook vaak leuker voor kinderen omdat ze kleurrijk en speels zijn. Overweeg om een deel van de decoraties zelf te maken. Dit kan zo simpel zijn als papieren sneeuwvlokken knippen of zoutdeeg ornamenten schilderen. Dit soort activiteiten zijn niet alleen creatief maar zorgen ook voor mooie herinneringen.

Betrek de kinderen bij elke stap

Een van de beste manieren om de kinderen betrokken te houden, is door ze bij elke stap van het proces te betrekken. Laat ze helpen met het uitpakken van de kerstboom en de decoraties. Geef ze de taak om de lichten in de boom te hangen, uiteraard met toezicht. Dit helpt hen zich verantwoordelijk te voelen en verhoogt hun betrokkenheid. Maak er een spel van: wie hangt de mooiste bal op? Of wie kan de langste slinger maken? Door er een spel van te maken, blijft het leuk en boeiend.

Veiligheid voorop

Veiligheid is een cruciaal aspect bij het versieren van de kerstboom met kinderen. Zorg ervoor dat de kerstboom stevig staat en niet gemakkelijk kan omvallen. Vermijd scherpe of breekbare ornamenten op de onderste takken, waar kleine handjes ze kunnen bereiken. Gebruik LED-lichtjes in plaats van traditionele kerstlampjes om het risico op brand te minimaliseren. Houd altijd een oogje in het zeil terwijl de kinderen bezig zijn, vooral als ze jong zijn.

Maak er een traditie van

Het versieren van de kerstboom kan een mooie jaarlijkse traditie worden die de familie dichter bij elkaar brengt. Maak er een speciaal moment van door kerstliedjes te draaien, warme chocolademelk te maken en misschien zelfs een kidsproof kerstfilm te kijken nadat de boom is versierd. Deze traditie zorgt niet alleen voor een feestelijk huis, maar ook voor blijvende herinneringen voor je kinderen. Elk jaar weer zullen ze uitkijken naar het moment dat ze de boom mogen versieren.

Genieten van het resultaat

Na al het harde werk is het tijd om samen te genieten van het eindresultaat. Zet de lichten aan en bewonder de boom die jullie samen hebben versierd. Maak foto's om deze momenten vast te leggen en te koesteren. Bespreek met de kinderen wat hun favoriete deel van het versieren was en wat ze misschien anders willen doen volgend jaar. Door terug te kijken en vooruit te plannen, wordt de ervaring elk jaar leuker en specialer.