Kindermusthaves

Zo geef jij je kind een gelukkig leven!

Zo geef jij je kind een gelukkig leven!
01 november Als ouder wens je niets liever dan dat jouw kind helemaal gelukkig is. In de eerste plaats krijg je dat voor elkaar door het veel liefde te geven. Het geven van een snoepje of een ijsje doet vaak ook wonderen. Maar dat geluk is slechts tijdelijk. In dit blog geven we een paar praktische tips waarmee jij je kind alle gelegenheid geeft om gelukkig op te groeien. 

Geef je kind de ruimte om de wereld te ontdekken
Ieder kind is van nature nieuwsgierig. Bovendien leren ze met vallen en opstaan. Daarom is het belangrijk om ze de ruimte te geven om de wereld te ontdekken. Laat ze leren van hun fouten en sta ondernemend gedrag niet in de weg. Vanzelfsprekend is het wel de bedoeling dat ze op een veilige manier avonturen beleven. Daarnaast is te veel verantwoordelijkheid voor een kind natuurlijk ook niet goed. Uiteindelijk komt het allemaal neer op het vinden van de juiste balans. 

Benoem positief gedrag en geen resultaten
De intentie telt wanneer een kind iets probeert of onderneemt. Richt je daarom niet te veel op het eindresultaat. Maar benoem en complimenteer vooral gedrag waar je blij mee bent. Bij kinderen gaat het uiteindelijk niet om wat ze bereiken, dat komt later pas. Motiveer daarom vooral wenselijk gedrag. Je kind is dan veel eerder geneigd om de volgende keer weer zijn of haar best te doen. 

Vergelijk je kinderen niet met anderen
Als mensen gaan we graag op zoek naar vergelijkingen. Maar bij kinderen is dat niet bevorderend voor hun ontwikkeling. Het is makkelijk om een kind te vergelijken met broertjes, zusjes, klasgenoten en buurtkinderen. Maar daarmee zorg je uiteindelijk alleen maar voor stress. De druk om te presteren is in de hedendaagse maatschappij al hoog genoeg. Jouw kind continu met anderen te vergelijken is niet goed voor het zelfvertrouwen. 

Besteed aandacht aan vaardigheden waar je kind goed in is
We hebben nog weleens de neiging om ons te richten op verbeterpunten. Op zich niet gek, en als ouder heb je natuurlijk alle goede bedoelingen. Maar kinderen worden regelmatig gedwongen om overal goed in te zijn. Terwijl we ons als volwassen hoofdzakelijk richten op dingen die we leuk vinden en talent voor en ervaring in hebben. Geef je kind ook die vrijheid. Zelfs wanneer een hobby of bezigheid niet aansluit bij wat jij persoonlijk leuk en mooi vindt. 

Garandeer een veilige omgeving om op te groeien
Het spreekt voor zich dat een kind zich veilig dient te voelen. Als ouder doe je er alles aan om dat te garanderen. Daarbij is het ook van belang om rekening te houden met doemscenario's. Niet leuk, maar het hoort wel bij het ouderschap. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met het kind wanneer de ouders er niet voor kunnen zorgen? Dergelijke zaken regel je bij de notaris. Je wijst bijvoorbeeld een voogd aan. Zelfs wanneer jij er niet meer bent, ontvangen je kinderen een warme opvoeding van iemand die je helemaal vertrouwt. Regel dergelijke zaken bij een van de vakkundige notarissen bij jou in de buurt.