Kindermusthaves

Zo zorg je dat je baby niet oververhit raakt in de zomer!

Zo zorg je dat je baby niet oververhit raakt in de zomer!
12 april Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een baby niet oververhit raakt tijdens de warme zomermaanden. Oververhitting kan leiden tot uitdroging, huiduitslag en andere gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele tips om je baby koel en comfortabel te houden.

Probeer extreme hitte te vermijden

Zorg ervoor dat de temperatuur in huis niet te hoog oploopt. Dit kun je doen door ramen en deuren te sluiten en de gordijnen of luiken gesloten te houden tijdens de heetste uren van de dag. Als het mogelijk is, gebruik dan een ventilator of airconditioning om de temperatuur in huis te verlagen. Zorg dat je baby  niet recht in de tocht van een airconditioning ligt.
Als je met je baby naar buiten gaat, houd dan rekening met de omgevingstemperatuur. Vermijd drukke plaatsen of situaties waar de temperatuur snel kan stijgen, zoals in een auto zonder airconditioning. Zorg ervoor dat je baby niet te lang in de zon blijft en zoek op tijd weer verkoeling op.

Kies de juiste babykleding voor hete dagen

Op warme dagen is het belangrijk om je baby lichtgewicht en ademende kleding te geven die niet te strak om het lichaam zit. Kies voor katoenen kleding die vocht absorbeert en de huid van je baby koel houdt. Babykleding voor jongens en meisjes is er in vele soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan een luchtig rompertje of een katoenen shirtje en korte broekje. Let er wel op dat de babykleding niet te los zit en dat het niet schuurt tegen de gevoelige huid van je baby.

Geef je baby voldoende vocht


Baby’s die nog geen bijvoeding krijgen hebben meestal genoeg aan hun babymelk. Een baby die volledig borstvoeding krijgt heeft naast moedermelk geen extra  water nodig tijdens warmere dagen. In borstvoeding zit alle vocht en voedingsstoffen die de baby nodig heeft op dat moment. Moedermelk bestaat al voor het merendeel uit water en bij warm weer past de melk zich bovendien ook aan. 

Als je merkt dat je baby minder plast kun je wat extra water aanbieden wanneer je kindje ouder is dan 6 maanden. Vaak is een paar slokjes al voldoende. Geef kleine hoeveelheden vaker in plaats van grote hoeveelheden in één keer.

Bescherm je baby tegen de zon

Als je baby tijdens de warme dagen buiten komt, zorg er dan voor dat hij of zij beschermd is tegen de zon. Gebruik een parasol of zonnescherm om schaduw te creëren en smeer je baby in met een zonnebrandcrème met een hoge factor. Geef je baby ook een zonnehoedje op om het hoofdje te beschermen tegen de zon. Let op: gebruik nooit een doek om de kinderwagen af te schermen! Meer over dit onderwerp lees je op de website van Stichting Veilig Kind.

Het is belangrijk om je baby koel en comfortabel te houden tijdens de zomermaanden. Door de juiste babykleding voor hete dagen te kiezen en rekening te houden met de omgevingstemperatuur, bescherm je je baby tegen oververhitting en andere gezondheidsproblemen. Met deze tips kun je samen met je baby genieten van de zomer!