Kindermusthaves

5x tips eten met kinderen

5x tips eten met kinderen
30 mei Hoe krijg je als ouder je kinderen aan het eten? En dan het gezonde eten wel te verstaan. Een dilemma die bij veel ouders speelt. Foodblogger Ellen van de blog Made by Ellen geeft als ervaringsdeskundige, moeder van 2 kids, 5x tips om je hierbij te helpen.
     
1. Laat je kinderen spelenderwijs leren
 
Kinderen zijn leergierig. Doe samen de boodschappen en laat iedereen bijvoorbeeld zijn favoriete groente uitkiezen. Vertel in eenvoudige taal wanneer een product niet goed voor ze is en waarom. Laat kinderen in de keuken meehelpen. Ze kunnen veel meer dan je denkt. Van boontjes doppen en kaas raspen tot tafeldekken en afruimen.
 
2.  Samen eten
 
Probeer er een gewoonte van te maken om samen aan tafel te zitten én samen te
eten. Zien eten doet eten!
 
3. Laat je kind zoveel mogelijk proeven
 
Op deze manier probeert je kind iedere keer iets nieuws en ontwikkelen ze hun
smaak. Wist je dat een kind soms wel tot 7x geproefd moet hebben voordat ze de smaak kunnen waarderen. Begin altijd met een klein hapje. Dat is veel toegankelijker voor een kind dan meteen een bord vol. 
     
4. Geef complimentjes 
 
Geef je kind vooral een compliment als het goed (of redelijk) heeft gegeten. Op
deze manier motiveer je positief eetgedrag en dat werpt beslist z'n vruchten
af. 
   
5. Wees duidelijk maar houd het ook gezellig aan tafel! 
 
Geef je grenzen aan zodat een kind weet waar het aan toe is. 'Prima als je dit niet wilt eten maar dit is wat er vanavond op tafel staat'. Bied vervolgens dan ook geen alternatieven aan. Maak het gemakkelijk(er) en gezellig voor moeilijke eters. Laat ze af eng toe zelf het avondeten uitkiezen en vraag welke groente ze daar bij willen eten. Succes is verzekerd als je ze zelf iets laat doen aan tafel zoals wraps draaien en de kids hun eigen vulling laten kiezen. Of je zet een aantal voorraadpotten op tafel en je laat ze hun eigen havermout topping samenstellen.
Succes gegarandeerd!
 
Kijk voor meer 5x tips om je kind aan het eten te helpen op de blog Made by Ellen. Hier deelt ze alles over lekker en goed eten en haar verse maar makkelijke recepten voor het hele gezin!