Kindermusthaves

Zo voorkom je een nat matras: 5 tips tegen bedplassen

Zo voorkom je een nat matras: 5 tips tegen bedplassen
11 december We spreken over bedplassen als een kind van 5 jaar of ouder nog regelmatig in zijn of haar bed plast. Kan gebeuren, maar het is soms wel vervelend! Het is dus logisch dat je dit zo veel mogelijk wil voorkomen, zodat het beddengoed of zelfs het matras niet meermaals vervangen hoeft te worden. In dit artikel vind je daarom een aantal handige tips om jouw kids te helpen om hun bed zo schoon mogelijk te houden.

1. Laatste plasje voor bed 
Het spreekt misschien voor zichzelf, maar een laatste plasje net voor bedtijd kan helpen om bedplassen te verminderen. Zo zorg je namelijk dat de blaas zo laat mogelijk nog geleegd wordt en kan het zijn dat ze ‘s nachts minder nodig naar het toilet moeten. Check ook altijd dat ze niet nog net voor het slapengaan een groot glas water drinken.

2. Wakker maken of door slapen?
Als je kind lastig in slaap komt, zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om ze later in de avond nog wakker te maken om ‘s nachts nog een keertje te plassen. Maar voor de kids die makkelijk in slaap vallen is het wel handig om dit nog even te doen voordat je zelf naar bed gaat. Dit maakt de kans nóg kleiner op een onverwachts plasje in bed.

3. Laat de luiers gaan
Natuurlijk zit je niet te wachten op een doorweekt matras, maar luiers kunnen het juist moeilijker maken om te stoppen met bedplassen. Je kind raakt er namelijk aan gewend dat hij of zij op elk moment kan plassen en herkent plas-signalen dus minder snel. Een waterdichte matrasbeschermer kan je helpen om het matras goed droog te houden.

4. Een potje naast het bed
Sommige kids vinden een tocht naar het toilet in het donker erg spannend, en gaan dus liever niet ‘s nachts naar de wc. Een nachtlampje en een potje naast het bed kan dus zorgen dat jouw kind zich veiliger voelt om tussen het slapen nog een plasje te doen. Ook kan het helpen als een kind er moeite mee heeft om het lang genoeg op te houden om de wc te bereiken. Een handige manier om zelfvertrouwen op te bouwen dus!

5. Schema voor blaastraining
Kan je kindje zijn of haar plas nauwelijks ophouden? Hoog tijd voor blaastraining dan! Kies wekelijks een (mid)dag waarin jullie trainen om zo veel mogelijk te drinken en het zo lang mogelijk op te houden. Zo kan je zorgen dat het blaasvolume langzamerhand groter wordt. Maak er een spelletje van en beloon je kind naarmate ze het langer op kunnen houden: zo maak je blaastraining leuk!

Houd het leuk
Bedplassen kan soms best lastig zijn. ‘s Avonds laat een bedje verschonen of na veel pogingen toch een nat matras vinden kan ervoor zorgen dat je gefrustreerd raakt. Toch is het belangrijk dat er hierbij zo min mogelijk ‘druk’ op je kindje ligt, omdat stress het juist erger kan maken. Zorg daarom dat je nooit boos wordt, maar juist je kind geruststelt. Ook kunnen een goed blaas-trainingschema en een matrasbeschermer helpen, zodat jullie zo snel mogelijk van het bedplassen af zijn. Veel succes!